القران الكريم

Shaych Mohammed Naasiroed-Dien al-Albaanie over Sayyid Qoetb.


De Moehaddith en Iemaam, al-Albaanie (rahiemehoellaah) zei (toen hij enkele opmerkingen gaf over het boek ‘al-Awaasim Mimmaa Fie Koetoeb Sayyid Qoetb Min al-Qawasim’ van Shaych Rabie’ ibn Haadie):

Alles waarmee je Sayyid Qoetb hebt weerlegd is de waarheid (haqq) en is correct (sawab). En het wordt uit deze weerlegging, eenieder die ook maar iets van “Het Islaamitische Erfgoed” heeft gelezen voldoende duidelijk dat Sayyid Qoetb geen kennis had van de Oesoel (fundamenten) noch de Furoe’ (secundaire zaken) van Islaam. Dus moge Allaah u belonen met de beste beloning, O broeder Rabie’ voor het vervullen van de verplichting van het verduidelijken en onthullen van zijn onwetendheid en dwalingen van de Islaam.”

Einde van de woorden van de shaych.

Dit is een vertaling van een extract uit een handgeschreven brief van de shaych, hetgeen hij vlak voor zijn dood schreef, in 1999. Een kopie van de originele brief is bijgevoegd in het boek als een appendix, en wij hebben hem hier ook in het artikel verwerkt. De Shaych schreef deze brief naar Shaych Rabie’ nadat hij het boek ‘al-Awaasim Min al-Qawasim’ gelezen had. Het is tegelijkertijd een onthulling van die Qoetbie die enkele oude woorden van Shaych Albaanie gebruikte om Sayyid Qoetb en zijn ketterse geschriften te verdedigen. Het is meer als voldoende duidelijk dat op dat specifieke moment in tijd Shaych Albaanie nog niet alle werken van Sayyid Qoetb grondig had bestudeerd en hij deswege ook niet kritisch over hem sprak.

Dit is dan ook een kenmerk van ahloel-hawa; dat zij zoeken en zoeken naar bewijzen totdat zij een uitspraak of boekje of een bandje of wat dan ook hebben gevonden, waarop het ogenschijnlijk lijkt dat het hun zaak verdedigt, en ondanks dat zij weten dat dit niet zo is, doen zij het wel zo overkomen bij de onwetenden om hen er in te luizen en hen te strikken voor hun valsheden en partijgeest. Dit bepaalde bandje van Shaych Albaanie over Sayyid Qoetb wordt overal verspreid door de verdedigers van Sayyid Qoetb en zij gebruiken het als “bewijs” zodat zij, tegen de werkelijk talloze weerleggingen en uitspraken van de vele andere geleerden in, toch nog Sayyid Qoetb en zijn boeken aan kunnen prijzen en verdedigen! Terwijl, al zou het zo zijn dat Shaych Albaanie was gestorven zonder ooit te weten te komen over de dwalingen van Sayyid Qoetb (en dus zonder ooit kritisch over hem gesproken te hebben), en wij deze verduidelijking (in de vorm van de onderstaande brief) niet hadden, dan was het nog niet aan ons om de gedetaileerde weerleggingen van al die andere geleerden aan de kant te leggen alleen vanwege een bandje waarop Shaych Albaanie algemeen over Sayyid Qoetb spreekt. Desalniettemin, toen deze aangelegenheid duidelijk werd voor Shaych Albaanie dankzij het boek van Shaych Rabie’, toen schreef hij de onderstaande brief (Zie einde artikel), en is hierbij dus -alhamdoelilaah- weer één van de vele shoeboehaat van de Qoetbieyien verduidelijkt.

Engelse bron:
www.salafipublications.com, (extracten uit) The Heresies of Sayyid Qutb in Light of the Statements of the Ulamaa (aangevuld door Selefie Publikaties)

Bron: Baraa'ah Ulamaa il-Ummah Min Tazkiyah Ahl il-Bid'ah (by Isaam bin Abdullah as-Sinaanee)1490


0 reacties:

Een reactie posten